MOVADO Dance - dans för alla.

Bild från MOVADO Dance på Livingroom

Bild från MOVADO Dance på Livingroom

Logga Movado dance.jpg

Så länge människan har funnits har hon dansat. Hon har dansat krigsdanser för att skrämmas, dansat till gudar i hopp om bättre skördar och dansat för att hylla eller fira. Dansen har skapat flocktillhörighet och känsla av sammanhang. Den har till och med fungerat som ett verktyg för att hantera motgångar och bearbeta sorg. 

I länder som länge präglats av svält, krig eller utsatthet är dansen fortfarande en stor och viktig del av kultur och tradition – och i dessa samhällen är dansen till och för alla. 

I dansen får vi uttrycka oss med kroppsspråk, bygga identitet i rörelse och kan förmedla samt uppleva känslor. Dansen är kommunikativ och inkluderande. Stammar från olika byar, med helt olika språk, kan förstå varandra i dansen, för kroppens språk är universellt. 

Kommunikationen människor emellan består till 90 procent av ljud, uttryck och gester. Endast cirka 10 procent är ord. Ändå får barn och unga i Sverige öva på kommunikation i skolbänken i tio år, och endast några fjuttiga timmar av denna består av kroppsligt uttryck. Får vi någon timme alls till att lära oss möta och bearbeta känslor? 

Dans här i västvärlden har istället blivit ett specialistområde. Här har vi fått för oss att dans är svårt. ”Dansa kan man bara göra om man tagit lektioner på dansskola sedan man var liten”. Andra med lust att dansa låser dörren om sig och skakar loss eller dricker sig berusade för att våga dansa publikt. ”Är man full slipper man kanske stå för den kroppsliga kommunikation man bjuder på?” Är det inte sjukt att det idag närmsta svenskarna kommer egentligt folklig dans är små grodorna på midsommar och ”fist pumping” på dansgolvet? 

Fram tills jag var runt 20 år dansade jag också i smyg. Sedan hade jag turen att bli presenterad för kravlös dans. Nu har jag arbetat med dans i 6 år. Primärt för personer med psykisk ohälsa, men på senare tid även för andra grupper. 

Jag har fått vara med och se dansglädje födas, utvecklas och blomstra. Detta har skett i lokaler utan speglar och till härlig och medryckande musik. Det tillåtande klimat och den prestigelösa inställning jag som ledare förmedlar öppnar upp för experimenterande, gott skratt och härlig gemenskap. 

Jag vurmar för dansen och dens tillgänglighet för ALLA. Dansen är för dig som mår bra eller dåligt, är skiträdd eller jättemodig. Har dansat hela livet eller inte alls. Den är för dig med rörelseförhinder eller funktionsvariation. Dansen är din. Även i mina pass är det du som äger dina rörelser. Jag tillför musik, glädje och rörelseförslag. Du väljer själv hur din kropp vill svara på inbjudan. Det är så dans ska vara. För varenda en av oss. 

MOVADO® Dance ska kännas inuti, inte bedömas utanpå. Dansen ska vara lekfull och utforskande, inte perfekt och precis. MOVADO betyder rörelse på Esperanto. Dans är rörelse till musik. MOVADO® Dance är dans för ALLA. 

VAD ÄR MOVADO® DANCE? 

Dansen är ledarledd, härligt medryckande och i tillåtande miljö. Vi dansar utan speglar och prestige, för att fokusera på känslan vi får i kroppen - och inte hur det ser ut. Dansen tar inspiration från kulturella socialdanser från världens alla hörn, och blir därför både spännande och varierande. Väljer du att följa med mig och ta ut svängarna blir du svettig och får förutom välmående psykiskt och socialt även hälsoeffekter fysiskt i form av ökad kondition och styrka. Vill du dansa lugnare går det precis lika bra. Du bestämmer över dina rörelser och lyssnar på din egen kropps behov. 

Dansen är inspirerad av kulturell socialdans från hela världen: 

- Nordamerika (Boogie woogie, Jive, Charlston, Linedance, Disco, Jazz mm.) 

- Syd- och Centralamerika (Latindanser som Salsa, Cumbia, Merengue och Reggaeton)  

- Afrika (Afro och orientalisk dans från ex. Egypten)  

Asien (Bollywood och orientalisk dans från mellanöstern) 

- Europa (Folkdans) 

MOVADO® DANCE SAMMANFATTAT

Movado är 2.jpg

VILL DU PROVA? 

Till följd av Covid-19 har jag för nuvarande inga ”fysiska pass”. Istället får vi ses över nätet via videolänk. 

MOVADO® Dance Online innebär 30 härliga dansminuter via videolänk. Jag står framför kameran i min dansstudio och instruerar. Ni deltar där ni är. Kanske i vardagsrummet eller på kontoret? Du väljer själv om du vill att jag ska kunna se dig. Bokning sker via boka.se/livingroomcc. När du anmält dig svarar jag med betalningsinformation och sedan när betalningen kommit in så delar jag länken via mejl samma dag som danssessionen äger rum. Hoppas vi ses! 

Online-studion

Online-studion

PRISER 

Ordinarie pris: 150 Kr 

Pensionär/sjukpensionär/student/ekonomiskt utsatt av annan orsak: 75 Kr 

VÄLKOMMEN!